top of page
  • Obrázek autoraRevolučné okná

Ako si poradiť so zarosenými oknami a plesňami na stenách?


Pokiaľ váš už nebaví dennodenne utierať rosu z okien a pozerať na plesnivé steny, mali by ste zvýšiť pozornosť. Optimálne hodnoty, v ktorých by sa vlhkosť v dome mala pohybovať, sú v rozpätí 45 až 60%. Nadmerná vlhkosť teda nie je len estetickým problémom, môže byť tiež príčinou plesní a vyústiť v zdravotné problémy.

Ako sú plastové okná a vznik plesní prepojené?

Predstavte si, že denne vyprodukujete varením a kúpaním až 12 litrov pary. Je známe, že plastové okná uzatvoria priestor hermeticky. Čo vlastne v preklade znamená, že ak vo vnútri vznikne vodná para a vlhkosť nemá kam unikať, para sa usadí na studenom mieste (rosnom bode), ktorý v domácnostiach predstavujú predovšetkým okná. A pleseň, ktorá vám poničí maľovky, je na svete.

Zdravotné ťažkosti a estetický problém

Ako už iste viete, hlavnou príčinou vzniku plesní je vlhkosť. Ak sa miestnosti pravidelne nevetrajú a vzduch je nasiaknutý vlhkosťou, voda sa vyzráža na oknách a zatečie do ich okolia. Problémom môže byť aj nekvalitné osadenie okien. V byte sa následne vytvoria vlhké oblasti, ktoré sú skvelým miestom pre vznik plesní. Plesne poškodia stavebný materiál, parapety a omietky, čo kazí dojem z interiéru. Plesne sú navyše aj zdraviu škodlivé. Vdychovanie spórov, ktoré uvoľňujú, je dokonca nebezpečné. Alergikom spôsobujú dýchacie ťažkosti, kašeľ a slzenie očí. Môžu tiež zapríčiniť rôzne ochorenia kože.

Ako bojovať proti plesniam?

Najlepšou ochranou v boji proti plesniam je vetranie. Vetranie musí byť pravidelné, intenzívne. Dbajte na to, aby ste doma vetrali minimálne trikrát denne. Zabudnite na vetračky, vďaka dokorán otvoreným oknám sa vzduch vymení v priebehu niekoľkých minút. Nezabudnite otvoriť okno po výdatnom kúpeli či po varení. Do kuchyne by ste si tiež mali zaobstarať digestor, ktorý vám s vlhkosťou pomôže. A do kúpeľne zas ventilátor s odvodom vzduchu. Pokiaľ vás pleseň trápi v spálni, nechávajte otvorené dvere tak často, ako to len pôjde. Zatiahnuté žalúzie vám tiež môžu pomôcť. Vytvárajú totiž mikroklímu medzi jednotlivými lamelami, čo pomáha vyzrážaniu vody. Vysoký nábytok umiestnite na miesta, ktoré neohrozuje pleseň. Vlhkosť v dnešnej dobe môžete znižovať aj pomocou rôznych komerčných tabliet. Pokiaľ ste si všimli, že vám plesnivie stena, riešte to okamžite. Chemický postrek môže totiž zabrániť rozširovaniu plesní.

Ako sa plesne zbaviť raz a navždy?

Najdôležitejšie sú kvalitné plastové okná. Ide o investíciu, ktorá sa vám jednoznačne vyplatí.

  1. Zistite, ktoré z okien majú najlepšie vyriešené tepelné prechody. Dbajte na to, aby sa neosádzali do vonkajšieho líca obvodového plášťa, ale radšej do polovice jeho hrúbky. Na montáž okien si zaobstarajte firmu, ktorá má nielen históriu, ale aj pracuje kvalitne.

  2. Zateplite obvodové konštrukcie.

  3. Pri maľbe oškrabte vonkajší náter so stierkou. Použite protiplesňový náter, stenu znova vystierkujte a až potom sa pustite do náteru vonkajšieho.

  4. Investícia do riadeného vetrania s rekuperáciou vzduchu sa vám vyplatí. Riadené vetranie odvedie vodnú paru preč z interiéru. Vďaka rekuperácii však neprídete o vytvorené teplo.

  5. Pokiaľ možný vznik plesní nepodchytil majiteľ objektu, nemáte veľa možností. Kvalitnými oknami vyriešite vetranie, čím zabránite plesniam v množení. Ak sa teda budete riadiť zmienenými radami, plesne u vás nemajú šancu.


550 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page