top of page
  • Obrázek autoraenebiresk

Miesto teplých rámčekov kvalitná montáž okna


Pokiaľ ide o okná, po celé roky bol hlavným hitom počet komôr. Plnili akúsi kvalitatívnu stupnicu, kedy s rastúcim číslom mala stúpať kvalita celého výrobku. Komory sú „preč“ a namiesto nich sa objavili teplé rámčeky.

Že by ďalší marketingový počin dodávateľov okien, ktorí sa snažia nahovoriť neznalému spotrebiteľovi, že všetko stojí a padá s teplým rámčekom, rovnako ako kedysi so spomínanými komorami? Opäť tu vidíme snahu uprednostňovať technický detail okna pred tým najzásadnejším, a tým je kvalitná montáž.

Dodať okno a rýchlo preč

Súčasní dodávatelia a výrobcovia okien sa delia na dve skupiny: na tých, ktorí sa snažia robiť kvalitný výrobok a poskytovať solídne služby, kam celkom logicky patrí predovšetkým montáž; a na tých druhých, ktorí síce dokážu vyrobiť obstojný produkt, avšak následné kroky, čoby servis pre zákazníkov, sa snažia oklamať, ako sa dá. A ak sa nebudeme pohybovať v extrémnych vodách pokútnych firiem ponúkajúcich podozrivo lacné okná, najčastejšie z Poľska, tak z oboch skupín má navrch práve tá druhá. Prečo? Pretože chce zarobiť peniaze jednoduchšie.

Neznalý zákazník netuší, aké sú princípy montáže a ako by okno malo byť nainštalované. Vie len to, že sa niekam strieka pena a verí, že je to tak v poriadku. Aby nie, keď pred realizáciou zákazky nebol predávajúcim informovaný a ak áno, potom takým spôsobom, z ktorého laik, hoci s technickým vzdelaním, si nedokáže utvoriť objektívny náhľad.

Zo skúseností vieme, že neinformovanosť zákazníkov zo strany dodávateľov je často zámerná. A súvisí to práve s úmyslom odbiť onú nepríjemnú prácu, oklamať montáž veľakrát aj kvalitného okna. Ojedinelé nie sú ani prípady, keď realizačná firma priamo rozpráva zákazníkovi o inštalácii okna s tesniacim systémom a s vážnou tvárou mu tvrdí, že samotná montážna pena je postačujúca.

Prečo nemáme reklamácie

Podľa verejných štatistík nemeckého inštitútu ift Rosen¬heim (skúšobný ústav pre stavebné materiály a konštrukcie) súvisí najviac problémov s novými oknami práve s ich inštaláciou. A to ide o údaje z nemeckého trhu, teda z prostredia s vyšším vnímaním kvality a s vyššou mierou disciplinovanosti voči predpísaným normám. Pre slovenský trh podobná štatistika neexistuje, takže si môžeme len domýšľať, aká by bola bilancia. Rozhodne, ale nie lepšia ako u nášho západného suseda. Napriek tomu je paradoxné, že mnoho dodávateľov okien tvrdí, že reklamácie spojené s montážou nemá, hoci sa v drvivej väčšine stále montuje iba na montážnu penu.

Vysvetlenie je jednoduché: montáž okna, vykonaná iba montážnou penou, začne niesť „svoje ovocie“ až po niekoľkých rokoch. Plesne v okolí okenného rámu sa často objavujú oveľa neskôr, zvyčajne v čase, keď sú všetky garančné nároky „pasé“. Iným prípadom sú reklamácie podané v riadnej dobe, ktoré poukazujú na vlhké škvrny v ostení či pod parapetom, prípadne na očividné zatekanie pri prívalových zrážkach. Takéto sťažnosti sú často riešené argumentáciou nedostatočného vetranie, zlého vykurovania a s trochou zveličenia i zlého počasia.

Kvalita stále žiadanejšia

Aby sme nehovorili len v negatívoch, aj u nás zaznamenávame výrazný posun k lepšiemu. Podľa dostupných štatistík sa neustále dvíha kvalita montážnych prác. Je síce stále na hony vzdialená úrovni v susednom Rakúsku alebo Nemecku, ale vzostupný trend nemožno prehliadnuť. Ďakovať môžeme nielen dokonalejšej legislatíve (STN 733134 ), ale tiež vzdelanejšej verejnosti a hladu po kvalitnejších službách zo strany kupujúcich. Ohromiť zákazníka nízkou cenou už dnes úplne nefunguje. Naopak, zanechať po sebe precíznu prácu, je to, čo sa cení. A každá firma, ktorá to pochopila, bude mať vždy navrch. Montáž okna s PUR penou áno, ale vždy prekrytou zvnútra aj zvonka parotesnými a paropriepustnými membránami.

Alternatívou k penám a membránam je komprimačná páska illmod Trio+. Okno sa vôbec nepení. Páska zaisťuje komplexnú tesnosť škáry.


85 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page